Rośliny strączkowe możemy znaleźć w każdym sklepie. Są niezwykle powszechne, a do tego świetnie sprawdzają się jako składnik różnych potraw. Mimo tego nie wszyscy zdają sobie sprawy z tego, jak wiele istotnych właściwości posiadają. Dowiedz się, dlaczego warto jeść strączki!
Rośliny strączkowe – jakie to?
Rośliny strączkowe są nazywane również grubonasiennymi lub motylkowymi. Pochodzą z rodziny bobowatych i wyróżniają się dużymi nasionami. Najbardziej popularne strączki to przede wszystkim fasola, groch, bób, soja, soczewica, orzech włoski i ciecierzyca. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych oraz witamin. To między innymi z tego względu są jednym z podstawowych surowców przemysłu spożywczego. Co ciekawe, produkty te są najbardziej popularne wśród weganów oraz wegetarian. Wynika to z tego, że strączki są świetnym zamiennikiem mięsa.
Źródło błonnika
Jedna z głównych zalet roślin strączkowych to fakt, że stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. To powoduje, że ich spożywanie wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego i ułatwia proces trawienia. Mogą też skutecznie zapobiec zaparciom, jako że poprawiają perystaltykę jelit i mają działanie probiotyczne. Co ważne, zapewniają uczucie sytości na długo i hamują apetyt. Dzięki nim możemy też dostarczyć sobie niezbędną dawkę energii. Błonnik ponadto reguluje poziom cukru we krwi. Z tego względu o jego dostarczanie powinny zadbać osoby chore na cukrzycę lub zmagające się z otyłością. Strączki będą też wskazane u tych, którzy się odchudzają – znaczna ilość błonnika pomoże im ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Alternatywa dla produktów odzwierzęcych
Z racji tego, że rośliny strączkowe zawierają duże ilości białka, są często spożywane przez tych, którzy muszą uzupełniać ten składnik. Mowa przede wszystkim o weganach i wegetarianach, ale też tych, którzy pracują fizycznie oraz uprawiają sport. Dzięki białku zawartemu w strączkach mogą zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, rozwój mięśni oraz regulację przemiany materii.
Niski indeks glikemiczny
Rośliny strączkowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że dzięki nim możemy zadbać o prawidłowy poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ po ich spożyciu nie występuje nagły wzrost glikemii. Właśnie dlatego strączki polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą lub insulinoodpornością. Z drugiej strony posiadają wysoki indeks sytości, przez co po ich spożyciu czujemy się najedzeni na długo.
Pozytywny wpływ na układ krążenia
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że rośliny strączkowe mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Dzięki nim możemy skutecznie unormalizować poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego we krwi. Co więcej, regularne spożywanie strączków może nawet zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze czy zawał serca.
Właściwości przeciwutleniające
Warto wiedzieć, że strączki są bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. To związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za przyspieszenia procesu starzenia się. Dzięki nim możemy zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i zachować młody wygląd skóry na dłużej. Co jeszcze możemy zrobić, aby opóźnić proces starzenia się? Okazuje się, że kluczową rolę w utrzymaniu młodego wyglądu odgrywa sen. Musimy dostarczać go organizmowi w odpowiedniej ilości, aby ten mógł się skutecznie zregenerować. Jak zyskać pewność, że każdej nocy wyśpimy się i wypoczniemy? Wystarczy zaopatrzyć się w wygodny materac 180×200 cm. Aby odnaleźć idealny model, który będzie do nas odpowiednio dopasowany, odwiedźmy sklep stacjonarny Legnica.
Źródło wielu witamin
Należy wspomnieć też o innych elementach, które są zawarte w roślinach strączkowych. Okazuje się bowiem, że produkty te zawierają znaczną liczbę witamin i składników odżywczych. Największy procent stanowią witaminy z grupy B, które odpowiadają za wiele istotnych procesów w naszym organizmie. Oprócz tego znajdziemy tam magnez, potas, wapń, żelazo, cynk czy fosfor.
Rośliny strączkowe a skutki uboczne
Mimo tego, że strączki posiadają tak wiele zalet, ich spożywanie może wiązać się z pewnymi skutkami ubocznymi. Wynika to z tego, że są ciężkostrawne. Oznacza to, że mogą wywoływać uczucie ciężkości, gazy oraz wzdęcia. Z tego względu powinny unikać je osoby, które przeszły operację wątroby bądź jelit. Co istotne, nie poleca się ich również tym, którzy mają problem z tarczycą. Rośliny strączkowe posiadają bowiem substancje, które niekorzystnie oddziałują na pracę tarczycy.
Jak przyrządzić rośliny strączkowe?
Rośliny strączkowe będą w kuchni niezwykle przydatne. Sprawdzą się do dań z ryżem, gulaszów, bowli czy też jako składnik kolorowych sałatek. Możemy też je zblendować, aby przygotować różnego rodzaju pasty czy też zupy krem. Strączki wpasują się przede wszystkim do przepisów wegetariańskich oraz wegańskich.
Fasola, ciecierzyca, groszek, bób… Jeśli chodzi o rośliny strączkowe, możliwości jest naprawdę wiele. Możemy wykorzystać je jako składnik obiadów czy śniadań. Z racji tego, że posiadają wysoki indeks sytości, po ich zjedzeniu nie będziemy głodni. Dostarczą nam niezbędną energię do przeżycia dnia.
Przeczytaj także: Wezgłowia