Pieczywo robione w zaciszu własnej kuchni może być nie tylko źródłem zdrowych kanapek, pięknego zapachu unoszącego się po domu, ale również bardzo dużej satysfakcji i samozadowolenia. Dzięki samodzielnemu wypiekowi można dopasować składniki i tym samym smak bułek do własnych preferencji, co jest dużym atutem. Nie musisz być doświadczonym piekarzem, aby cieszyć się świeżym, smacznym i domowym wypiekiem! Poniżej przedstawimy kilka świetnych przepisów na bułki, które koniecznie musisz wykorzystać w swojej kuchni!

Domowe kajzerki

Składniki na 8 bułek:

  • 450 gramów mąki pszennej,
  • 190 mililitrów letniej wody,
  • 5 gramów drożdży instant lub 20 gramów świeżych drożdży,
  • 1 i ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżki masła w temperaturze pokojowej.

Domowe pieczywo - od czego zacząć?Przepis: wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, wyrabiaj je jeszcze przez około pięć minut. Ciasto odstaw na 10 minut, aby miało szansę wyrosnąć. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Ciasto koniecznie musi być sprężyste, a wyglądem powinno przypominać plastelinę. Drugą miskę posmaruj lekko olejem i przełóż tam ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Kiedy minie godzina, podziel wyrośnięte ciasto na 8 mniejszych części. Uformuj z nich bułki i połóż na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz je ręką, przykryj i pozostaw na około 45 minut, aby ciasto mogło jeszcze wyrosnąć. Kiedy ten czas minie, możesz naciąć bułki ostrym nożem. Gotowe do pieczenia bułeczki włóż do nagrzanego do 225 stopni piekarnika na około 15-17 minut.

Pełnoziarniste bułki z ziarnami

Składniki na 8 bułek:

  • 500 gramów pełnoziarnistej mąki,
  • 150 mililitrów wody,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki soli morskiej jodowanej drobnoziarnistej,
  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ⅓ szklanki siemienia lnianego,
  • 1 jajko,
  • 150 mililitrów mleka,
  • pestki dyni, pestki słonecznika,

Przepis: w miseczce umieść pokruszone drożdże, 4 łyżki ciepłej wody, cukier i płaską łyżeczkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski wsyp mąkę, dodać wodę, mleko, jajko, masło, siemię lniane, sól oraz dodaj wcześniej przygotowany zaczyn. Całość wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia – powinno potroić swoją objętość. Po tym czasie jeszcze chwilę ugniataj ciasto, a potem podziel je na osiem równych części. Uformuj bułki, ułóż je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp wybranymi ziarnami, np. pestkami dyni lub słonecznika. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, włóż do niego bułki i piecz około 15 minut.

Bułki poznańskie

Składniki na 6 bułek:

  • 400 gramów mąki pszennej poznańskiej typ 500 + trochę mąki do podsypywania,
  • 300 mililitrów lekko ciepłej wody,
  • 7 gramów drożdży instant,
  • 2 łyżki roztopionego masła lub 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół 1 łyżeczki cukru.

Przepis: do miski wlej wodę, wsyp drożdże oraz cukier. Wymieszaj i poczekaj kilka minut, aż zrobi się zaczyn. Do tej samej miski wsyp mąkę, sól oraz wlej olej/masło. Ciasto wyrób ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą (około 5 minut). W razie potrzeby podsyp ciasto lekko mąką. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na sześć równych części i uformuj z nich okrągłe kulki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i oprócz lekko mąką. Ułóż bułki tak, aby miały między sobą sporo miejsca, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Kiedy czas minie przetnij każdą bułkę pośrodku, tak aby powstał charakterystyczny kształt bułki poznańskiej. Dodatkowo oprósz je delikatnie mąką. Pieczywo piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10-12 minut. Po upieczeniu możesz je od razu wyjąć z piekarnika i cieszyć się ich aromatycznym smakiem!

Po całym dniu spędzonym w kuchni na pieczeniu pysznych bułek koniecznie musisz odpocząć! Zdrowy relaks może Ci zapewnić materac 120×200 cm, który znajdziesz pod tym linkiem: https://sennamaterace.pl/109-materace-120×200. Włącz do swoich codziennych nawyków jedzenie samodzielnie przygotowanego pieczywa oraz rutyny, które pozwolą Ci doskonale rozpocząć każdy dzień. O porannych nawykach przeczytasz więcej na stronie: https://sennamaterace.pl/baza-wiedzy/23_5-nawykow-ktore-pozwola-ci-dobrze-zaczac-dzien, więc serdecznie zapraszamy do zapoznania się z tym artykułem!