Lato to czas, w którym mamy dostęp do różnych warzyw i owoców sezonowych. Dzięki nim możliwe jest przygotowywanie przepysznych posiłków, pełnych wartości odżywczych. Jednak nawet w tym słonecznym okresie, możliwe jest powstanie niedoborów witamin. Jak im zapobiegać? W jaki sposób można skomponować zdrową dietę sezonową?
Niedobory witamin — czy są groźne?
Niedobory witamin mogą wiązać się z poważnymi problemami zdrowotnymi. Wynika to z tego, że każda witamina pełni w organizmie konkretną rolę i jest odpowiedzialna za różnorodne funkcje. Z jakimi konsekwencjami może wiązać się powstanie niedoborów?
- Podatność na choroby — brak niektórych witamin znacznie obniża odporność i sprawia, że zachorowanie staje się zdecydowanie łatwiejsze.
- Osłabienie włosów i paznokci — organizm, do którego nie dociera optymalna ilość witamin, ma problemy z regeneracją, a niektóre struktury stają się zdecydowanie słabsze.
- Problemy ze zdrowiem psychicznym — układ nerwowy i mózg potrzebują do prawidłowego funkcjonowania podaży odpowiednich składników odżywczych. Ich brak może wywoływać zaburzenia nastroju, drażliwość, a nawet stać się przyczyną depresji bądź bezsenności. Jeśli chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób pozbyć się problemów ze snem, przeczytaj artykuł https://sennamaterace.pl/baza-wiedzy/24_bezsennosc-jak-z-nia-walczyc.
- Nieprawidłowe funkcjonowanie układu krążenia — niedobór niektórych witamin wiąże się ze znacznym zwiększeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych czy nadciśnienia tętniczego.
Jak zapobiegać niedoborom?
Istnieje wiele sposobów na zapobieganie niedoborom witamin. Podstawą jest zrównoważona dieta. Jadłospis powinien składać się z jak największej ilości różnorodnych produktów. Jeśli chcesz o to zadbać, podczas zakupów wybieraj zarówno świeże owoce i warzywa, jak i pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, inne źródła białka, zdrowe tłuszcze i produkty mleczne. Co ciekawe, szukając warzyw i owoców, warto sugerować się kolorami! Różne barwy oznaczają odmienne składniki odżywcze.
Aby zapobiegać niedoborom, warto też przestrzegać kilku zasad podczas gotowania. Kluczowy jest rozsądek podczas wybierania sposobu obróbki termicznej. Najkorzystniejsze jest gotowanie na parze, duszenie, pieczenie i grillowanie. Jednak nie można przegotowywać warzy! Tracą wtedy wiele przydatnych substancji odżywczych. Niekorzystne będzie też wykorzystywanie przetworzonych składników. Gotowe dania nie będą najlepszym wyborem. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie to przygotowanie ze świeżych warzyw i owoców nawet najprostszej potrawy.
Konieczne jest też wykonywanie regularnych badań krwi. Dzięki nim można szybko zauważyć nieprawidłowości i uzupełnić jadłospis o odpowiednią suplementację. Powinno to być jednak zawsze skonsultowane ze specjalistą — nieodpowiednie suplementy diety mogą zaszkodzić!
Najczęstsze niedobory witamin latem
Istnieje szereg niedoborów, które są najpowszechniejsze podczas miesięcy letnich.
- Witamina C — jej głównym zadaniem jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo poprawia wchłanianie żelaza. Latem dostępne jest wiele różnych produktów, które zawierają ogromne ilości tej witaminy. Należą do nich m.in. truskawki czy borówki.
- Witamina B — witaminy z grupy B w dużym stopniu determinują funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór jest bardzo dotkliwy — prowadzi do osłabienia, zmęczenia, zaburzeń nastroju, a czasem również do problemów z układem trawiennym. W jakich składnikach znajdują się te witaminy? Można ich szukać w orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, w mięsie, rybach i nabiale.
- Witamina A — odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowego wzroku, skóry i układu odpornościowego. Wpływa też na nabłonek i błony śluzowe. Aby zapewnić organizmowi prawidłowy poziom tej witaminy, warto wkomponować w dietę marchew, dynię, brzoskwinie, jarmuż i szpinak.
- Witamina E — jest silnym przeciwutleniaczem. Wpływa istotnie na stan skóry, paznokci i włosów. Jej źródła to m.in. orzechy, nasiona i awokado.
Jak stworzyć zdrową dietę sezonową?
Stworzenie zdrowej diety sezonowej może okazać się sporym wyzwaniem. Nie jest to jednak niemożliwe, a lato to idealny czas w roku, w którym można z łatwością wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Sezonowe warzywa owoce są nie tylko świeże, ale z reguły również przystępne cenowo. W związku z tym, że kluczem do sukcesu jest różnorodność — staraj się o niej pamiętać. Komponuj dania z produktów należących do różnorodnych grup. Lato to okazja do próbowania nowych przepisów i eksperymentowania w kuchni. Może być to impulsem do zmiany nawyków i zrezygnowania z przetworzonej żywności. Latem koniecznie pamiętaj o płynach. Nawadnianie ciała jest bardzo ważne i w ogromnym stopniu wpływa na samopoczucie. Niekorzystne będzie jednak picie słodzonych napojów gazowanych, które dostarczają ogromne ilości pustych kalorii. Zdrowa dieta sezonowa nie powinna też zawierać słodyczy. Nie trzeba ich eliminować całkowicie — niezbędny jest jednak umiar! Latem z powodzeniem można zastąpić je ulubionymi, świeżymi, sezonowymi owocami.
Warto pamiętać, że dieta i brak niedoborów to nie wszystko! Czasem dla zachowania dobrego samopoczucia konieczna będzie suplementacja. W niektórych sytuacjach z kolei niezbędne okaże się lepsze zadbanie o sen — na przykład poprzez zainwestowanie w dobry materac, taki jak jeden ze strony https://sennamaterace.pl/109-materace-120×200.
Niedobory witamin mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Na szczęście latem można ich skutecznie unikać dzięki dostępności różnorodnych produktów sezonowych.